HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2011.05.06. 20:57 Gyejoblog

27. Az ifjúsági lelkisegély szolgálatokról

Székely Zsuzsanna


A telefonos lelkisegély szolgálatok az utóbbi évtizedekben teret hódítottak a fejlett államokban. Célkitűzéseik világszerte hasonlók, azonnal, feltétel nélkül segíteni problémákkal küzdő, krízisben lévő, öngyilkosságra készülő embereknek. Különböző szervezeti formákban, legtöbbször egyházi vagy civil háttérrel működnek, szövetségekbe, csoportokba tömörülésük biztosítja értékeik stabilitását, támogatják egymás fejlődését, ugyanakkor szakmai kontrollt biztosítanak.

Magyarországon az ifjúságra specializálódott szervezetek 1997-ben tömörültek szövetségbe, Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége (GYITOSZ) név alatt. Létrejöttét indokolja a serdülő korosztály felnőttekétől eltérő problémaköre, kommunikációs sajátosságai, melyek sajátos felkészültséget kívánnak a hívások fogadóitól.

A GYITOSZ munkatársai önkéntes segítők, akik egy hónapokig tartó speciális tanfolyamon vesznek részt, mely a telefonos segítés pszichológiai-módszertani elméletének oktatásából, önismereti csoportfoglalkozásokból és gyakorlati felkészítésből állnak. A telefonos ügyelők csak személyiségükben alkalmas (empatikus, nyitott, érett gondolkodású), felkészült paraprofesszionális segítők lehetnek, akik tudásukat vizsga alkalmával bizonyítják, mielőtt felveszik a telefont.

A GYITOSZ tagszervezeteinek alapelvei – azonosulva a nemzetközi normákkal – a titoktartás, az anonimitás és az előítélet-mentesség. A titoktartás biztosítja a bizalmat, a hívás tartalma a stáb kereteit nem hagyhatja el, külső személynek vagy szervezetnek csak a hívó kifejezett kérésére adhatók tovább az információk. Az anonimitás az ügyeletesnek kötelező, a hívó számára egy lehetőség, annyit árul el magáról, amennyit szükségesnek tart. A névtelenség lehetővé teszi nyomasztó titkok kimondását is. Az előítélet-mentesség biztosítja a hívó elfogadását, a telefonszolgálatok politikától, ideológiáktól, vallásoktól elhatárolódnak.

A szervezet elsősorban krízisben lévők hívásait várja, akik szeretnének értő figyelemmel, elfogadással találkozni, kibeszélni a problémáikat. Ez megkönnyebbülést hoz, és új nézőpontokat adhat, mellyel könnyebb megtalálni a megoldást. Fontos szempont a lelkisegély szolgálatoknál az öngyilkosságok megelőzése, mely a serdülők körében az első halálokok egyike hazánkban. A segítés ezen formája hangsúlyt fektet a megelőzésre is, így a hívások során nincs túl kicsi probléma, a lelki egészségvédelem is a célkitűzések között szerepel.

Miért jó a telefonos lelkisegély szolgálat? A szülők sok esetben elfoglaltak, a saját problémáik kötik le őket, nem mindig tudnak a serdülőkre hangolódni. Amikor nincs bizalmas légkör a családban, bizonyos gondok nem kimondhatók, jó, ha egy segítőkész idegenhez fordulhat a fiatal. A gyermekvédelmi szakemberek és az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok rendkívül leterheltek, a kötelező feladatokon kívül ritkán marad idő a mélyebb megismerésre. A telefonszolgálatok ezeket a hiátusokat hivatottak pótolni, alacsonyküszöbű, azonnali segítséget nyújtva.

 

A GYITOSZ néhány telefonszáma:

  • Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat: 06-80-505-002 (ingyenesen hívható hétfőn, kedden, szerdán, pénteken 18.00-20.30 között) http://www.pecs.gyitosz.hu
  • Győri MM-vonal: 06-80-505-001 (Ingyenesen hívható hétfőtől péntekig 16.00-20.00 között)
  • Fiatalok Anonim Lelkisegély Szolgálata (FAL): 06-80-505-505 (Ingyenesen hívható tanítási napokon 16.00-18.30 között) http://www.fal.gportal.hu
  • Debreceni Ifjúsági Lelkisegély: 06-80-505-013 (ingyenesen hívható hétköznap 15.00-18.00 között)
  • Szegedi Tini Telefon: 06-80-820-011 (ingyenesen hívható hétköznap 16.00-19.00 között)
  • További telefonszámok és információk: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: fiatalok telefonos lelkisegély szolgálat


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr22883365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása