HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2011.05.10. 11:28 Gyejoblog

28. Otthon, Wekerlén (Hungária Általános Iskola és Kollégium)

Szikora Györgyi
Tanítónő, az alsó tagozatos munkaközösség vezetője
 
Wekerlén négy, nagyjából egyforma iskolaépület áll. A negyediket, a négyest, legtöbben alig ismerik, hiszen nem csak a lakótelep gyermekeit szolgálja. Ebben az épületben a főváros nehézsorsú gyermekeinek hétközi ellátását biztosítjuk. Az elmúlt 51 év során sokféle nevünk volt már, a lényeg azonban 1959 óta változatlan.
Intézményünk 1915 óta áll, pályafutását körzeti elemi iskolaként kezdte meg. A kerületi tanács 1959-ben határozott úgy, hogy a több műszakban dolgozó, egyedülálló, vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülők gondjainak megoldására hetes otthont létesít. Az alsó tagozat oktatását kezdettől az intézményen belül oldottuk meg. A felsősök az egyes, majd a hármas iskolába jártak át.
1961-ben az iskola épülete mellé, a szomszédságban működő óvoda épületét is megkaptuk. 1964 óta önálló, 8 osztályos belső iskolával rendelkezünk. 1975-től a főváros az iskola és hetes otthon fenntartója.
A tetőteret 1994-ben építették be, így az egykori hálótermek barátságos szobákká, kuckókká szelídültek. 2004-ben csodaszép, minden igényt kielégítő tornateremmel, tetőkerttel gazdagodott épületünk. A gyermeklétszám az évek során folyamatosan csökkent, a kulturált elhelyezés érdekében. Ma 125 fővel működik az iskola és kollégium. Középiskolás csoportunkban érettségiig, vagy a középiskola befejezéséig kísérjük tanítványainkat. A gyerekek vasárnap estétől péntek délutánig tartózkodnak a kollégiumban.
Az elmúlt 51 év társadalmi változásait, a hetes elhelyezést kérő családok belső szerkezetének átalakulását pontosan tükrözi az intézményben élő gyermekek családjainak összetétele.
Az egyszülős családokban az iskolai problémák halmozódtak. Mára már tanítványaink többsége nehéz sorsú, magatartási és tanulási problémákkal küzdő gyermek. Gyakori a szegénység, a munkanélküliség a családok körében. Legfontosabb feladatunk, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk számukra, hiszen életkörülményeik, és szociális helyzetük miatt a családjukon belül nem tudják megkapni a tanuláshoz, művelődéshez, fejlesztéshez, tehetségük kibontakoztatásához szükséges feltételeket.
A toleráns belső iskola és a kollégium szorosan együttműködik. A gyerekek gondozását, ellátását, a család pótlását az nevelő-oktató munkával együtt kell megoldanunk. Nevelőink, tanítóink, gyermekfelügyelőink összehangolt munkával igyekeznek a fokozott figyelmet igénylő, hátrányos helyzetből induló gyerekeket olyan helyzetbe hozni, hogy a mai kor követelményeinek megfelelhessenek, sikeres, kiegyensúlyozott felnőttekké válhassanak. Ehhez minden elérhető eszközt igénybe veszünk. A fejlesztő csoportok, a könyvtár, a gazdagító, és számítástechnikai foglalkozások, a szakkörök és kézműves foglalkozások mind ezt a célt szolgálják.
Minden évben két tábort szervezünk, egy vándortábort és egy üdülő tábort. Ezekben a táborokban hazánk legszebb tájait barangoljuk be a gyerekekkel. Az alsó tagozatosok a tavaszi időszakban erdei iskolába mennek. Képzőművészeti, média-, és dráma szakköreinkkel, tehetséges tanítványainkat erősítjük. A család pótlására szolgál például a főzőcske szakkörünk, melyen a gyerekek által használt konyhában sütnek-főznek, majdnem
úgy, mint otthon. Mivel a hét minden napját a kollégiumban töltik a gyerekek, színházba és kiállításokra is velünk járnak. Főállású szabadidő szervező segít a nevelőknek és tanároknak a szervezési munkálatokban. Hagyományos ünnepeink és eseményeink a kollégiumhoz és az iskolához való szoros kötődést erősítik.
A hetes otthon 2009-ben ünnepelte fennállása 50. évfordulóját. Ez az ünnepségsorozat jó alkalmat teremtett arra, hogy visszatekintsünk programokban és eredményekben gazdag múltunkra egykori, és mai tanítványaikkal, munkatársainkkal.
 

2 komment

Címkék: kollégium hungária hetes iskola


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr542892657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szocmunkas · http://www.szocialismunkas.freeblog.hu 2011.12.17. 19:38:16

Úgy tűnik, a blog elsorvadt... Ahogy amai magyar gyermekvédelem... Kár érte! Mindegyikért!

Bogos Klára 2012.07.02. 14:40:35

@szocmunkas: Remélem, hogy nem! Az országot járva találkoztam olyan gyermekvédő szakemberekkel, akik nem csak a gyermek jogait hanem az érdekeit is és még magát a gyermeket is védték! Az nagy gond, hogy ahány szakember annyiféle az értelmezése a jogszabályoknak. E mellé már csak a kusza érdekviszonyok, a túlterhelés és az alacsony bérezés szükséges. A gyermekvédelmi törvény változása megint felzavarja az értelmezés állóvizét. Sokan még egy ilyen blogban sem merik kiadni a véleményüket és vállalni a nevükkel.
Üdv. a lelkeseknek, akik még bírják és csinálják!!
süti beállítások módosítása