HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.09.30. 13:41 Gyejoblog

21. Mégegyszer, de nem utoljára az iskoláztatási támogatásról

Horváth Ádám

 

Az iskolakezdési támogatás felfüggesztését még mindenki ízlelgeti, de kérek mindenkit, hogy az első egynéhány ilyen esetet osszuk meg egymással, csak hogy szokhassuk a folyamatot. Segítsük egymást ötleteinkkel is.

Mint már korábban írtam, egyet értek azzal az elvvel, hogy ne csak büntessünk valakit, ha megszegi a szabályokat, hanem segítsük is abban, hogy be tudja tartani azokat. Viszont vannak olyan problémáim ezzel az egésszel, melyekre csak a gyakorlat adja meg a választ.

Eddig 18 éves korukig kellett gondozni a fiatalokat, bár a védelembe vétel egyes minősített eseteiben volt arra lehetőség, hogy tovább is gondozzuk azt, aki kérte. Mostantól az igazolatlan hiányzásokat gyűjtögető fiatalokat tankötelezettségük végéig kísérhetjük, és ez mindannyiunknak nagyobb leterhelést jelent majd. Ebben számomra külön kérdés, hogy ha túl van a fiatal a 18. születésnapján, de még tankötelezettként gyűlik össze az 50 óra, akkor is védelembe kell venni őt és fel kell függeszteni a családi pótlékot?

Rengeteg konfliktus lesz azokkal a családokkal, akik a családi pótlékból élnek, vagy ez az egyik fő bevételi forrásuk. De szakmai kérdés, hogy meddig szolgáljuk ki a családot? Még házhoz is szállítsuk neki a szükséges és az eseti gondnok által beszerzett dolgokat? Az eseti gondnok álljon sorba (jobb esetben valamely családtaggal) a postán, hogy befizesse a csekkeket? Ki fizeti a számlát, ha településhatár átlépéssel megy az eseti gondnok beszerezni a szükséges dolgokat (mert ott lehet kapni), de az már nem fér bele a 10%-ba?

Mit veszünk azoknak, akiknek minden szükséges dolguk megvan?

5 komment

Címkék: gyermekvédelem iskoláztatási támogatás védelembe vétel


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr902334535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kps 2010.10.02. 19:03:46

Ha szankció jelleggel akarják ezt alkalmazni, ok. Végül is, ha valaki más szabályt szeg meg, pl gyorsan hajt, akkor is megbüntetik, nem ajnározzák körbe a szocmunkások, hogy ugyan hogyan segíthetnének hogy ne legyen erre ingere. (Vicces is, mikor rém összetettnek látszó gondozási.nevelési tervet kell kidolgozni arra, hogy a gyerek reggel keljen fel és menjen el suliba.) Szóval ha szankcionálnak, meg lehet érteni. De mi köze van ennek a természetben való folyósításhoz? Azt elhanyagolás esetére találták ki és vezették is be. Így, ha a milliomosok gyereke lóg egy kicsit, akkor a családgondozó majd elmegy és büntiből lisztet meg cukrot vesz nekik kp folyósítás helyett? Vicces.

kps 2010.10.02. 21:02:04

Amúgy mint mondtam maga a természetben való folyósítás 2009 szeptembere óta lehetőség, így a poszt néhány kérdését nem nehéz megválaszolni: Az eseti gondnok a családdal megbeszéli mire lenne szükség, megvan ugye a beszerezhető dolgok köre, ha sikerül megegyezni, elmegy, megveszi, aztán hogy családlátogatás alkalmával kiviszi, vagy a család bejön érte, azt eldöntheti tetszés szerint. Ahogy kijön, mennyire sürgős, van e arra dolga, stb. Amit én még mindig nem értek: mi köze van ennek az igazolatlan hiányzáshoz?? Merthogy vagy megtesz a szülő mindent hogy a gyerek járjon de az mégis mellé megy, vagy szülői hanyagság miatt hiányzik, de akkor sincs értelme hogy természetben kapja. Így az egyetlen értelmesnek tűnő szankció jellege is eltűnik. Ezt használják arra, amire tavaly kitalálták: ha elhanyagolás van, ha nincs a gyereknek ruhája, tanszere, kajája stb, akkor nem kell a szülőknek könyörögni hónapokig, hanem megoldható ilyen módon. De ha hiányzik? Mennyivel fog kevesebbet hiányozni, ha a kaját nem anyu veszi, hanem egy eseti gondnok? Agyrém.

kps 2010.10.02. 21:03:15

Ui: lehet itt valakivel vitatkozni? :)

thad 2010.10.03. 13:27:10

@kps: Annyiban egyet értek a cikk írójával, hogy ha a családnak még házhoz is visszük a megvásárolt dolgokat, akkor aztán a motivációjuk, ill a jogszabály értelme a nullával lesz egyenlő. Így is halat adunk már az ügyfeleinknek nem hálót.

Az első hozzászólásoddal egyetértek. Ha szankció, akkor szankció legyen. Szerintem az egész esetigondnokosdi csak a szegényebb rétegek miatt maradt meg, mert az hogy nézne ki, hogy x Ft/fő/hó alatt élők megkapják a csp-t, míg e felett ugyan olyan szabálysértés esetén pedig már nem.

Gyejoblog 2010.10.03. 14:11:56

örülök, hogy végre vitatkozni is lehet, ha másra nem, de erre jó a jogszabály :-)

@kps: szerintem ne keverjük össze a kötelező és a szabadon választott dolgokat. Már volt bent nálam egy édesapa, aki fel volt háborodva, hogy középiskolás fiának nem talál helyet, az önkormányzat nem segít, de büntetik. Bár nem mindenben értettem egyet ezzel a szülővel, abban igaza van szerintem, hogy ha kötelezővé teszünk valamit, akkor adjuk is meg hozzá a szükséges dolgokat. Ezért én ebben az esetben fontosnak tartom, hogy kapjon a család valamilyen segítséget ilyen esetekben.

A megoldási móddal én sem értek egyet. A szegényebbeknek a családi pótlék természetbeni nyújtása nem oldja meg a problémákat. Nem lesz tőle gazdagabb a család, talán másképp osztják be a pénzt (én tartok a cserekereskedelem felvirágzásától). A gazdagabbak (ebbe a stabil középosztály tagjait is beleértem) talán meg sem érzik, a köztes réteg (alsó-középosztály) fogja megszívni, őket időlegesen lehet ezzel fenyegetni, de eredmény ettől még nem biztos, hogy lesz.
süti beállítások módosítása