HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.08.30. 10:08 Gyejoblog

13. A fiatalkorúak bűnelkövetéséről, büntetéséről

Székely Zsuzsanna

„A legjobb kriminálpolitika a jó szociálpolitika.”- ismerte fel Franz von Liszt egy évszázada, de úgy tűnik, a mai döntéshozók elfelejtették iránymutatását. Egy ország bűnelkövetési arányszámai mindig árulkodnak a szociális helyzetről, különösen igaz ez ott, ahol a vagyon elleni bűncselekmények aránya magas. A Belügyminisztérium adatai szerint Magyarországon a 2009-ben regisztrált bűncselekmények 64,3%-a vagyon elleni.
 
Hazánkban a fiatal korosztály (25 év alattiak) az ismertté vált bűnelkövetők 31,4%-át tették ki a tavalyi évben. Talán ez indította el a törvénymódosítás gondolatát, mely szerint azokat a fiatalkorúakat is büntethetnék szabadságvesztéssel, akik nem bűncselekményt, csupán szabálysértést követtek el. – Kriminálpolitikai döntéstervezet anélkül, hogy a gazdasági-társadalmi háttér elemzésre került volna. Vajon jól működik-e a szociálpolitika, az oktatás, a gyermek- és ifjúságvédelem ott, ahol 13-14 ezer évente az ismertté vált gyermek- és fiatalkorú (18 év alatti) bűnelkövetők száma?
 
Milyen következményei lehetnek annak, ha egy fiatalkorú börtönbe kerül? A börtön szleng a büntetés-végrehajtási intézetet „egyetem” néven is emlegeti, mely utal a normaszegő viselkedéselemek magas szintű elsajátítására. A börtön nemcsak büntet, hanem bűnözői továbbképzést is nyújt informális szinten, illetve deviáns címkével lát el, a szereppel való azonosulás pedig bűnismétlést vetít előre.   
 
(A statisztikai adatok a http://crimestat.b-m.hu/ hivatalos oldalról származnak.)

Szólj hozzá!

Címkék: fiatalkorúak bűnelkövetés


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr172258096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása