HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.08.16. 15:52 Gyejoblog

9. Anyaotthon

Simon Bálint

-          Kérem, keressenek nekem egy anyaotthont!
 
Manapság egyre gyakrabban hallom ezt a kérdést munka közben. S ahogyan a kollégáimmal beszélgetek ők is ezen a véleményen vannak. Véleményem szerint riasztó méreteket ölt azon szülők száma, akik anyaotthont keresnek gyermekeikkel. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan tudom eldönteni azt, hogy valóban anyaotthonba kell e mennie az édesanyának és gyermekének? Mert lássuk be manapság igen csak meg kell néznünk mit is tehetünk, mi áll az eset hátterében.
 
Felkeresett néhány hete egy anyuka, hogy neki sürgősen de azonnal anyaotthon kell, mert az élettársa hamarosan szabadul a büntetés végrehajtás óvó szárnyai alól és akkor nekik befellegzett. Természetesen ilyenkor megsajnáljuk, elgondolkodunk, és még kitudja mi jut az eszünkbe.
Bevallom én egy kicsit utána jártam a dolgoknak. Kiderült, hogy ezt az édesanyát korábban már több otthonból is eltanácsolták magatartás problémái és közösségbe nem illő viselkedése miatt. Ehhez társult még lopás az otthonon belül és az intézmények dolgozóval szemben tanúsított agresszív viselkedés. Továbbá azt is sikerült kideríteni, hogy a korábban már említett élettárs bizony egy külföldi intézmény lakója és közel sem biztos, hogy mostanában hazakerül szép hazánkba. Ebből kifolyólag merült fel bennem, hogy miért is szeretne anyuka otthonba kerülni. S jött a megvilágosodás, hogy bizony azért, mert az majdnem ingyen van. Az anyuka jelenleg is rokonoknál közös albérletben él. Gyermekei nem szenvednek hiányt semmiben. Amolyan tisztes szegénységben élnek.
 
De lássunk egy másik példát. Fiatal pár keresett meg, hogy néhány nap múlva az utcára kerülnek. Kérdeztem, hogy most hol laknak, amire azt a választ kaptam, hogy rokonoknál. Arra kérdésre, hogy miért kerülnek az utcára az volt a válasz, hogy azért mert a fiatalember összeveszett a szüleivel. Ahogy az már többször előfordult csak a GYES és a családi pótlék volt a bevételük. Ereje teljében lévő egészséges, szakmával rendelkező fiatalember nem járt dolgozni, de még csak elhelyezkedni sem próbált. Mint kiderült ez volt az egyik ok amiért a szülők megorroltak a fiatalokra. A gyermek korának megfelelően fejlett volt akár csak a szülők. Ruházatukkal megjelenésükkel semmi probléma nem volt. Tehát némi családi mediáció után a problémákat el lehetett volna simítani.
Azt hiszem érthető, hogy mire szeretnék itt kilyukadni. Nem lehet, hogy egyszerűbbnek ítélik a tisztelt ügyfelek azt, hogy a családgondozó keres nekik egy kedvezményes anya vagy családotthont? Mert valljuk be, nekünk is egyszerűbb lenne, ha valaki megírná helyettünk a macis lapokat és ezért ugyanúgy megkapnánk a fizetésünket. Tehát szomorú, de igaz, hogy egyre többen fordulnak hozzánk mondvacsinált indokokkal azért, hogy egy kicsit mentesüljenek a terhek alól, holott ezt némi odafigyeléssel, életmódváltással meg lehetne oldani.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr512225751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása