HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.06.28. 10:44 Gyejoblog

5. Védőnői Iránymutatás

Horváth Ádám

 

Volt szerencsém megismerni az ÁNTSZ Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatását, mely arról szól, hogy a gyermekvédelmi törvény mi módon vonatkozik rájuk, nekik mire kell odafigyelniük, milyen kötelezettségeik vannak.

Az iránymutatással kapcsolatban az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Örülök annak, hogy végre egy szakmai szervezet saját munkatársait olyan dologra figyelmezteti, mely munkájuk része, de nem közvetlenül az ő munkájukat szabályzó törvényről szól.
Sajnálom viszont, hogy nem egyeztettek a gyermekjóléti módszertani intézményekkel. Ez eleve nagy hibája egy megállapodásnak, ha  két fél egyezik meg, de az egyeztetésre nem hívták meg az egyiket. Sajnálatos tény ez és furcsállom, hogy nem tűnt ez fel senkinek.
Ezen kívül olyan kifejezések vannak az iránymutatásban, melyek nem lennének benne, ha sor került volna megbeszélésre pl. az esetgazda, ill. a gyermekjóléti szolgálat szakembere kifejezések az eset visszajelző lapon. Hiszen az esetgazda nem feltétlenül azonos a családgondozást végző személlyel, ill. a választ adó személy biztosan családgondozó lesz, függetlenül attól, hogy ő javasolt-e más szolgáltatást (fejlsztőpedagógiai- vagy pszichológiai tanácsadás).
Harmadrészt van benne egy olyan kérés, melynem csak az én érzésem szerint jogszabályi alap nélkül, csak ebbe a dokumentumba került bele, de itt komoly szankcióval fenyeget annak nem teljesülése esetén. Pontosan így szól az idézett rész: IV. 5.2. „Írásban (e-mailben) tájékoztatja a települési önkormányzat jegyzőjét, hogy tegye meg a szükséges intézkedést, ha legkésőbb tizenöt munkanapon belül nem kap az esettel kapcsolatban érdemi visszajelzést. Erről másolatban tájékoztatja az ÁNTSZ illetékes kistérségi/fővárosi kerületi vezető védőnőjét is.”
A 15/1998 NM r. 14§ (4) alapján köteles válaszolni a jelzésre, melyben a megtett intézkedésről tájékoztatja a jelzést küldőt, de határidőt a jogszabály nem ad.  
Az iránymutatás fenti pontjával az a problémám, hogy egy jogszabály magasabb rendű, mint egy iránymutatás, így azt nem írhatja felül.
Az pedig egy másik kérdés, hogy az adatvédelmi törvény miatt elektronikus úton nem is írható le személyes adat, így a jegyzőt e-mail-ben nem tájékoztathatják konkrét esetekről. 
 

Helyben a védőnők szakmai vezetőjével azt beszéltem meg, hogy leírom neki a problémámat, hogy egy ellenőrzéskor arra hivatkozhassanak. Eljutottunk tehát a „csak hogy fedve legyek” című történethez, de az egy másik bejegyzés lesz.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr182115431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása