HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.07.13. 16:10 Gyejoblog

7. Az internet egy szelete az ifjúság életében

Horváth Ádám

Van egy kollégám, aki rendszeresen mondja, hogy utánanézett az interneten egy-egy ügyfelének. Gondoltam, jó, megnézi a közösségi portálokat, és akkor mi van? De nem ezeken az oldalakon, hanem, ahogy önmagukat definiálják, az internet pöcegödrén. Kíváncsi voltam, hogy mi ez, ezért megnéztem, milyen oldalról is van szó.
Az oldal célja, hogy megmutasson olyan nyilvánosság előtt (pl. közösségi portálokon) lévő fényképeket, videókat, szövegeket, melyeket ők cikinek, kinevethetőnek, megvetendőnek gondolnak. A nyilvános blogok kommentjeiből mindenki láthatja, hogy az ott írók mindegyike okosabbnak hiszi magát a másiknál és mindenki jogosultnak érzi magát arra, hogy megjegyzéseivel lealázza a másikat. De persze mindig van valaki, aki még „a legokosabb” embernél is bölcsebbnek gondolja magát.
A fent említett oldalon sincs ez másképp. Valakik cikinek éreznek valamit, felteszik a netre egy másik oldalon, ahol aztán mindenki gyalulja a másikat, miközben élvezkednek is a szereplőkön. De itt most gyerekekről van szó! Lehet, hogy tényleg ciki dolgokat raknak fel magukról saját közösségi felületeikre, de ezt mégnagyobb nyilvánosságnak kiadni, hogy csámcsoghassanak rajta, nem biztos, hogy jó dolog. Ráadásul, ahogy a levelekből is látszik, vannak akik kihasználják ezt és szándékkal hoznak egyeseket kellemetlen helyzetbe ennek az oldalnak segítségével.
Az, hogy 12-14 éves gyerekek eljuthattak odáig, hogy ilyen képeket, ilyen szövegekkel tesznek fel önmagukról, szerintem az már önmagában problémás. Problémának érzem, hogy ezek a gyerekek, fiatalok nem tisztelik, nem tartják önmagukat annyira sem, hogy meggondolnák, kinek, minek, milyen körülmények között adják oda magukat, milyen „játékba” mennek bele.
A jövőről, saját jövőjükről alkotott kép sokszor úgy tűnik, hiányzik és a carpe diem szemlélet uralkodik. Ha van jövőképük, az sem mutat túl egy-egy olyan kérdéskörön, amin egy átlag fiatal kb. 2 percig elmélkedik, aztán vagy kap rá választ, vagy elfelejti a kérdést.
Ki a felelős ezért? Sokakat lehetne okolni elsősorban természetesen a médiát és a benne dolgozókat. Erre e kérdésre többet nem is tudnék válaszolni, ahogy arra a kérdésre sem, hogy miért van szükség az ilyen oldalakra?

Szólj hozzá!

Címkék: internet fiatalok


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr352149396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása