HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.06.11. 11:27 Gyejoblog

2. Családi Pótlék

 

Jelenlegi tervek szerint az új kormány megváltoztatná a családi pótlék rendszerét. Két részre bontják a családi pótlékot: a nevelési ellátásra, amely a tankötelezettségig folyósítható, valamint az iskoláztatási támogatásra, amely a tankötelezettség idején jár, de legfeljebb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben - a közoktatási intézményben tanuló - gyermek betölti huszadik életévét.
 
A legfontosabb változás, hogy az iskolába járáshoz kötné a kormány a családi pótlék kifizetését. A javaslat szerint először csak figyelmeztetnék a szülőt: ha a gyermek egy adott tanévben tíz tanóráról igazolatlanul hiányzik, a jegyző gyámhatóságként eljárva felhívja a szülő figyelmét a lehetséges jogkövetkezményekre. A már 50 órát igazolatlanul hiányzott gyermek esetében a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét és azt, hogy az iskoláztatási támogatás teljes összegét a döntést követő második hónap első napjától kezdődően fél évig természetben nyújtsák. Ha továbbra is igazolatlanul hiányzik a tanuló, ezt az intézkedést újra és újra meg kell hozni.
 
Emellett - a szülők véleményének figyelembevételével - pénzfelhasználási terv készül és a jegyző kirendel egy eseti gondnokot. A támogatás összegét egy, a kincstárban megnyitott családtámogatási folyószámlára utalják. Azért, hogy ezen összeget a gyermek szükségleteire használja fel a család, az eseti gondnok felel.
 
Az ötletet jónak és fontosnak tartom, mert nem csak büntetni (elvonni) kell valamit szabálysértés esetén, hanem segítséget is kell nyújtani a család számára, hogy meg tudják oldani a problémát.
 
A fent említett rendszer már létezik, működik 2009. szeptembere óta, olyan formában, hogy amennyiben „a gyermek veszélyeztetettsége elsősorban elhanyagolása miatt áll fenn, és a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek veszélyeztetettségét az alapellátások önkéntes igénybevételével megszüntetni nem tudja, vagy nem akarja, de alaposan feltételezhető, hogy a családi pótlék célzott felhasználásával a gyermek fejlődése a családi környezetben biztosítható, a települési önkormányzat jegyzője – a védelembe vétellel egyidejűleg vagy a gyermek védelembe vételének fennállása során – a családi pótlék gyermek után járó összegének legfeljebb 50%-a erejéig a családi pótlék természetbeni formában történő nyújtásáról határozhat” (1997. XXXI. tv. 68/A. § (1)).  A családi pótlék természetbeni nyújtása tehát egy nemrég megjelent többletfeladat, melyet egy olyan személy végezhet, aki a családdal kapcsolatban van, annak tevékenységét könnyen ellenőrizheti. Lehet családtag is az illető, de véleményem szerint megvan annak az esélye, hogy nem lesz hatékony a segítség, ha egy addig is a család környezetében lévő ember próbálja betölteni ezt a szerepet. Így pedagógus, vagy családgondozó az, aki legnagyobb valószínűséggel ténylegesen tudná segíteni ebben a formában a családot. Mindkét munkakörben dolgozók nagy leterheltség mellett dolgoznak, de ennek ellenére a gyermekekért minden megtesznek.
 
A leterheltség mellett azonban szerintem van egy igazságtalan gondolat is a jelenlegi jogszabályban. Az eseti gondnok mindig kap pénzt a munkájáért, kivéve, ha erről a feladatról (149/1997 (IX. 10.) Korm. r. 141§ (3)) van szó és tartok tőle, hogy a továbbiakban sem járna az eseti gondnoknak fizetség ezért a plusz munkájáért. Úgy tartanám igazságosnak, ha ezért a pluszfeladatért plusz kereset járna, ssak annyi, amennyi a többi eseti gondnoknak jár. Természetesen ebben az esetben legyen kötelező valamilyen szakembernek elvállalnia (védőnő, pedagógus, családgondozó) ezt a feladatot.
 
A másik problémám ezzel a javaslattal, hogy mint fentebb is írtam, eddig a szociálisan hátrányos helyzetű családok esetében lehetett élni ezzel a lehetőséggel. Mostantól előfordulhat olyan eset is, hogy olyan középosztálybeli gyermeknél kell ilyen eljárást indítani, akinek egészségügyi ellátása, étkeztetése, tanfelszerelése megvan, csak a kellő szülői felügyelet hiányzik ahhoz, hogy iskolába járjon. Ebben az esetben a védelembe vétel keretén belül nem látom, hogy mire tudnánk felhasználni a pénzt.
 
Szerintetek?
 
 
Horváth Ádám

Szólj hozzá!

Címkék: családi pótlék iskoláztatási támogatás


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr12073818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása