HTML

Rólunk

Célunk a magyar gyermekvédelem problémáinak feltárása és megvitatása. Cikkeiteket a gyejoblog@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

2010.06.16. 10:47 Gyejoblog

3. Néhány gondolat a védelembe vételről

Simon Bálint

Védelembe vétel… Azt hiszem minden gyermekjólétben dolgozó kollégát, érint ez a fogalom. Húzzuk a szánkat, ha erre az intézkedésre kerül sor, a szülő elsápad, a gyermek meglepődik, és értetlenül néz hol a szülőre, hol pedig a családgondozóra. Valójában nem egy eget rengető intézkedés, hiszen csak a neve olyan rémisztő a mögöttes tartalom azonban lassan majd minden esetben idejét múlt és már visszatartó ereje sem nagyon van.
De itt és most nem erről szeretnék írni, azt majd egy következő alkalommal, néhány sorral odébb. Ami igazán érdekelt és foglalkoztat az a védelembe vétel jogerőre emelkedése. Mennyi időnek is kell eltelnie ahhoz, hogy egy ilyen intézkedés jogosan működhessen. S mi történik akkor, ha késik a jogerő? Mi történik közben a családdal? Jogosan utasítom-e a családot, jogos-e a számonkérésem? Vagy például mi történik akkor, ha a javaslat tételkor fennálló problémák a jogerő megérkezéséig megszűnnek?
Mint tudjuk jelenleg a védelembe vételi tárgyalást követően, megszületik a határozat melynek megfellebbezésére 10 munkanap áll a lehetőségünkre. Ha a 10 nap alatt nem fellebbezik meg a döntést a jogerőre emelkedés ideje 15 munkanap. (KET. 99. § (1))
Ez a folyamat felgyorsítható akkor, ha közvetlenül a védelembe vételi tárgyalást követően a kliens lemond a fellebbezési jogáról. Ekkor azonnal jogerőre emelkedik a határozat. Ez nagyon praktikus és véleményem szerint használható intézkedés. Egyrészt a gyámügyi kollégák, másrészt a gyermekjóléti családgondozó kollégák munkáját is meggyorsíthatná. Elkerülhetőek lennének a konfrontációk, a feleslegesen futott plusz körök. Többször fordult már elő, hogy késett az a bizonyos jogerő. Ilyenkor ugye még gondozási terv sem készül a család részére. Méltán lehet felháborodva a kliens és családja, hogy milyen jogon utasítom őt arra, hogy mit tegyen, miért akarom én őt berendelni a Gyermekjóléti Szolgálathoz? De mit tegyünk ilyenkor? Vegyük elő az udvarias külsőnket, és kerülve az incidenseket kérjük meg a gyámügyi kollégát, nézzen utána a jogerőnek. Ha pedig egy kicsit járatosabb és élelmesebb klienssel akadunk össze, aki tisztában van jogaival, lehetőségeivel és megtámadja az intézkedést, mert késett a jogerő… Nos, akkor készüljünk fel a felülvizsgálati tárgyalásra.

Szólj hozzá!

Címkék: védelembe vétel


A bejegyzés trackback címe:

https://gyejo.blog.hu/api/trackback/id/tr112085653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása